Server Virtualisering – Hyper-V & VM-Ware

Virtualisering af servere er “IN”, da det kan løse problemer såsom

  1. administration,
  2. oppetid
  3. spare energi

Den store spiller på markedet lige nu er VM-Ware, som idag er et selskab ejet af EMC2 , men med lancering af Windows Server 2008 og Hyper-V er Microsoft en spiller som man skal holde udkig med.

Hvad er server-virtualisering for noget?

Med server virtualisering løser man den forbindelsen mellem den fysiske server og operativsystemet, man nærmest kapsler softwaren ind, og derved gør den mere uafhængig af den fyskiske software. Derved kan man faktisk flytte en installation til en anden hardware platform, uden at skulle hen og installere alting om på ny. Samtidig kan man, da operativsystemet er isoleret fra hardware gennem VM-ware eller Hyper-V, også have flere operativsystemer kørende på samme hardware samtidig, hvor de deler de fysiske resourcer. Det giver den fordel at man i stedet for at installere mange programmer (roller) på samme server, nu kan nøjes med enkelt roller, og derved undgå at alt går ned hvis en roller fejler. Derved er det kun den ekelte rolle der rammes.

På de større systemer er der desuden mulighed for at flytte en server i drift til en anden fysiske server, uden at systemet lukkes ned, der er selvfølgelig mindre performance i overgangsfasen. Det kan anvendes i forbindelse med udskiftning af hardware eller hvis der pludselig opstår en performance flaskehals.

Med virtualisering kan man også køre andre operativsystemer, såsom Linux, XP eller sågar Win98 hvis man har behov for det. Derved kan man køre gamle applikationer på nyt hardware, hvilket kan være en fordel i en overgangstid. Laver man eventuelt en virtuel XP på serveren, kan den også anvendes til Remote Desktop, og derved behøver man ikke at skulle have en ekstra PC stående tændt, hvis man har brug for at tilkoble sig hjemmefra, eller den kan anvendes til gamle DOS applikationer. Det kan være en fordel, nu vi kigger frem imod Windows7, som til stor del ikke vil være i stand til at køre de meget gamle applikationer.