Test-lab på Hyper-V

I forbindelse med de certificeringer jeg har taget, har jeg draget stor nytte af at bruge VM-Ware til at udføre laboratorie øvelser m.m.

I det videre forløb besluttede jeg for nogen tid siden, at jeg ville have en permanent mulighed for at kunne lave sådanne test, ikke kun for studie, men også for test i forbindelse med kunde projekter o.l.

Da jeg via nogle abonnement ordninger har tilgang til Microsoft produkter til sådanne formål, besluttde jeg mig for at anvende Hyper-V i stedet for VW-Ware.

Jeg har bygget det hele op med en ML150G6 server fra HP, installeret 12 GB RAM (har kun en processor i den) og 6 TB disk, der dog er spejlet så man reelt får 3 TB.

I laboratoriet har jeg installeret en master af hvert operativsystem såsom Server 2003R2, Server 2008, XP, XP64, Vista o.s.v.

Når jeg så skal lave et forsøg opretter jeg en ny differential virtuel disk, der er baseret på den master jeg ønsker at anvende, eks. Vista Business, så er jeg opppe at køre med en konfiguration i løbet af et par minutter. Derved er det meget let lige at teste noget af i virkeligheden, selvom det skulle kræve flere maskiner der spiller sammen.

Indtil videre kører jeg det så over remote desktop, da jeg lige havde lidt problemer med at får Hyper-V manageren til at køre fra min bærbare med Vista (Hyper-V manager kan ikke køre XP), og jeg har ikke lige taget tid til at kigge på det.

Nu skal jeg bare lige have et ekstra netkort i serveren og have lavet så jeg kan remote tænde den, så er den klar til at blive stillet væk, der hvor man ikke kan høre den.

12-6-09:

Nu har jeg haft mulighed for at køre lidt med serveren under Hyper-V, og det fungerer fornuftigt. Jeg har til test installeret en rå kopi af de gængse operativsystemer jeg roder med, dog ikke W7 endnu.

Med Hyper-V kan man så lave differential diske, hvilket vil sige at disken kun gemmer de ændringer der er i forhold til den oprindelige disk. Derved bruger jeg min master som grundlag for opsætningen. Derved er det meget hurtigt at installere nogle maskiner i et netværk, man skal blot lige huske at ændre navnet på maskinen for ikke at have flere computere på netværket med samme navn. Så det tager under 5 minutter at lave en installation klar til at køre test på.